Francis Lechauve Pinot Noir "Volnay" 2017 Rouge
Pinot Noir z legendární apelace Volnay, obdivovaný pro jemnost a vůni. Omamná vůně angreštu, třešní, švestky a koření. Chuť čerstvého ovoce. Pokud hledáte víno pro ženy, neuděláte chybu!
Vinařství Francis Lechauve, Meloisey
Ročník 2017, suché červené víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Volnay, Côte de Beaune |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Obec Volnay, posazená na kopci Chaignot, vysoko na Côte de Beaune. Vinice leží na strmém svažitém místě s vápencovým podložím, v nadmořské výšce 230–280 metrů, směřují na jihovýchod. Tyto vinice apelace Volnay jsou po staletí ceněny a využívány. V minulosti patřila sklizeň maltézským rytířům, opatství Saint-Andoche d'Autun a Maizieres, nebo vévodům z Bourgogne a jejich nástupcům, francouzským králům. Věhlas a sláva červeného vína Pinot Noir má své kořeny již v 18. století.
Charakter vína:
Pinot Noir z Volnay, je obdivovaný pro svou jemnost a vůni. Byl vždy považován za „nejženštější víno z Bourgogne“. Má barvu jasného rubínu. V jeho vůni najdeme tóny angreštu, třešní, a s věkem také koření a švestky. Při pití tohoto vína se zdá, že jste kousli do čerstvého ovoce a dýcháte jeho omamnou vůni.
Díky své vysoké aromatické intenzitě je vhodné pro pokrmy z drůbeže. Velmi dobře se hodí k výrazně ochuceným sýrům.
Všechny hrozny je sklízeny ručně, následně se třídí přímo na vinici. Ve vinařství se třídí hrozny ještě jednou a poté jsou okamžitě vylisovány. Fermentace v nerezových kádích je relativně dlouhá, trvá 15 až 25 dnů. Zrání v dubových sudech probíhá po dobu 12 měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 14 až 16 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Francis Lechauve, Meloisey, Hautes Côtes de Beaune
Francis Lechauve je opravdu skromný muž, a tak za sebe nechává mluvit svá vína. Vyrůstal v malém vinařském městečku Meloisey, pár kilometrů severně od St. Romain, ve vinařské oblasti Hautes Côtes de Beaune.
Mladý Francis Lechauve začal pracovat na vinicích již ve věku 12 let, pomáhal totiž svému sousedovi. Již během studia na vinařském lyceu pracoval a získával zkušenosti u známých vinařů Bernarda Fèvra v St. Romain a poté u Henriho Mussiho v Pommardu. Od roku 1989 pracoval v Douhairet Porcheret v Monthelie, než po 17 letech založil vlastní vinařství.
Francis Lechauve se netají svým přístupem k pěstování a výrobě vína. Je „starou školou“, všechny jeho vinice se sklízejí ručně (to není běžná praxe pro vinnou révu s označením „Hautes Cotes“), jeho hrozny jsou tříděny nejdříve na poli a poté znovu ve vinařství.
Vína od Francise Lechauve mají stárnout, v duchu jeho motta „L’Éveil des Sens“ následně „probudit vaše smysly“, takže pokud vás svádí pokušení je otevřít dříve, dekantujte je.