Francis Lechauve Pinot Noir "Monthélie" 2017 Rouge
Sametový Pinot Noir od Francise. Vůně červených a černých plodů a květin. Sametová struktura potlačuje třísloviny. Doporučujeme pro ženy a dívky.
Vinařství Francis Lechauve, Meloisey
Ročník 2017, suché červené víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Monthélie, Côte de Beaune |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Vinice se nachází v apelaci Monthélie v oblasti Côte de Beaune, v nadmořské výšce 230–370 metrů nad mořem, na svažitých pozemcích s vápencovým podložím orientovaných na jih a jihovýchod. Krásná vinařská vesnička Monthélie se nachází mezi Volnay a Meursault a je z ní krásný pohled na první kopce Côte de Beaune.
Charakter vína:
Pinot Noir má hezkou rubínovou barvu. Pro jeho aroma je charakteristická vůně po malých červených a černých plodech (třešně, černý rybíz) s místními květinovými tóny (fialová, pivoňka). Jeho pevná a sametová struktura překrývá jemné třísloviny. Vína z apelace Monthélie, jsou podobně jako vína z apelace Volnay, považována za vína vhodná pro ženy.
Výborně doplňuje pečené pokrmy z drůbeže, pečené jehněčí nebo králičí maso. Ze sýrů doporučujeme kombinovat s Brillat-Savarin, Brie nebo sýrem Reblochon.
Všechny hrozny je sklízeny ručně, následně se třídí přímo na vinici. Ve vinařství se třídí hrozny ještě jednou a poté jsou okamžitě vylisovány. Fermentace v nerezových kádích je relativně dlouhá, trvá 15 až 25 dnů. Zrání v dubových sudech probíhá po dobu 12 měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 15 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Francis Lechauve, Meloisey, Hautes Côtes de Beaune
Francis Lechauve je opravdu skromný muž, a tak za sebe nechává mluvit svá vína. Vyrůstal v malém vinařském městečku Meloisey, pár kilometrů severně od St. Romain, ve vinařské oblasti Hautes Côtes de Beaune.
Mladý Francis Lechauve začal pracovat na vinicích již ve věku 12 let, pomáhal totiž svému sousedovi. Již během studia na vinařském lyceu pracoval a získával zkušenosti u známých vinařů Bernarda Fèvra v St. Romain a poté u Henriho Mussiho v Pommardu. Od roku 1989 pracoval v Douhairet Porcheret v Monthelie, než po 17 letech založil vlastní vinařství.
Francis Lechauve se netají svým přístupem k pěstování a výrobě vína. Je „starou školou“, všechny jeho vinice se sklízejí ručně (to není běžná praxe pro vinnou révu s označením „Hautes Cotes“), jeho hrozny jsou tříděny nejdříve na poli a poté znovu ve vinařství.
Vína od Francise Lechauve mají stárnout, v duchu jeho motta „L’Éveil des Sens“ následně „probudit vaše smysly“, takže pokud vás svádí pokušení je otevřít dříve, dekantujte je.