Melon de Bourgogne
Odrůda Melon de Bourgogne je známější jako Muscadet, název vína, pro jehož výrobu se odrůda používá. Odrůda pochází z Burgundska, z tamních vinic byla odstraněna již v 16. století, kdy dostaly přednost jiné odrůdy.
Jedná se o typickou odrůdu oblasti kolem přístavu Nantes na pobřeží Bretaně, kde se Loira vlévá do Atlantského oceánu. Vinnou révu zde vysázeli v 17. století Nizozemci, kteří potřebovali velké množství vína pro výrobu brandy. Navíc byla odrůda odolná proti mrazům, které v roce 1709 zdevastovaly vinice v regionu.
Vinaři postupně zdokonalovali své techniky, aby mohli vyrábět vína s označením Muscadet s vlastními charakteristickými atributy. Některá vína lze označit jako "Muscadet Sur Lie", což znamená, že bylo ponecháno celou zimu na kalech, mezi fermentací na podzim a stáčením na jaře. To umožňuje vínu vyvinout plnější chuť a mírné nasycení oxidem uhličitým, to dává vínu mimořádnou svěžest. Tato vína se nejlépe pijí mladá, ve výjimečných ročnících lze některá "Muscadet Sur Lie" uchovat několik let a ve vzácných případech i desetiletí.
V ještě větší míře než Sauvignon Blanc a Chenin Blanc, je Melon de Bourgogne, navzdory svému názvu a původu, odrůdou, který dosahuje svého nejlepšího charakteru v údolí řeky Loira. V jiných regionech se vysazuje jen zřídka.
Muscadet je jedním z nejvíce osvěžujících vín na světě, díky své svěžesti je ideálním vínem k měkkýšům na bretonském pobřeží, zejména k vynikajícím ústřicím z regionu.
Lehké svěží suché víno z odrůdy Melon de Bourgogne, s vůní citrusových plodů. Bílá klasika z údolí řeky Loiry. Vinařství Josepf VerdierRočník 2020, suché bílé víno, obsah...