Francis Lechauve Chardonnay "Bourgogne Hautes Côtes de Beaune" 2019 Blanc
Krásně svěží Chardonnay od Francise. Ovocná a jemně minerální chuť, vůně akátu, hlohu, ovoce a mandlí, s nádechem pepře a lékořice.
Vinařství Francis Lechauve, Meloisey
Ročník 2019, suché bílé víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Bílá vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Chardonnay |
Oblast: | Hautes-Côtes de Beaune |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice: Vinice se nachází v obci Meloisey, v apelaci Hautes Côtes de Beaune, jsou orientovány na jihovýchod. Půda je jílovitá. Průměrný věk vinné révy je 50 let. Během pěstování není použit žádný herbicid.
Charakter vína:
Barva tohoto Chardonnay je zlato žlutá. Ve vůni najdete tóny akátu, hlohu, citronu, kdoule, jablka, hrušky, bílých broskví a mandlí s nádechem pepře a lékořice. Na patře je krásně svěží a vyvážené, ovocné, jemně minerální. Závěr je lehký, s vůní citronu, mandarinky a ovoce s bílou dužinou.
Toto víno se jako mladé víno výborně hodí k pikantním tapas, k sushi, marinovanému lososu, krevetám, pokrmům z ryb nebo telecího masa. Po dvou nebo třech letech ve sklepě poslouží k zvýraznění bohatších pokrmů, jako jsou ryby v omáčce, korýši se smetanou nebo telecí kotlety s bramborami. Pokud jde o sýry, podávejte s nivou, kozími sýry a sýry Comté.
Všechny hrozny je sklízeny ručně, následně se třídí přímo na vinici. Ve vinařství se třídí hrozny ještě jednou a poté jsou okamžitě vylisovány. Fermentace probíhá v sudech a trvá od 1 do 3 měsíců. Zrání v dubových sudech probíhá po dobu 13 měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 10-13 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Francis Lechauve, Meloisey, Hautes Côtes de Beaune
Francis Lechauve je opravdu skromný muž, a tak za sebe nechává mluvit svá vína. Vyrůstal v malém vinařském městečku Meloisey, pár kilometrů severně od St. Romain, ve vinařské oblasti Hautes Côtes de Beaune.
Mladý Francis Lechauve začal pracovat na vinicích již ve věku 12 let, pomáhal totiž svému sousedovi. Již během studia na vinařském lyceu pracoval a získával zkušenosti u známých vinařů Bernarda Fèvra v St. Romain a poté u Henriho Mussiho v Pommardu. Od roku 1989 pracoval v Douhairet Porcheret v Monthelie, než po 17 letech založil vlastní vinařství.
Francis Lechauve se netají svým přístupem k pěstování a výrobě vína. Je „starou školou“, všechny jeho vinice se sklízejí ručně (to není běžná praxe pro vinnou révu s označením „Hautes Cotes“), jeho hrozny jsou tříděny nejdříve na poli a poté znovu ve vinařství.
Vína od Francise Lechauve mají stárnout, v duchu jeho motta „L’Éveil des Sens“ následně „probudit vaše smysly“, takže pokud vás svádí pokušení je otevřít dříve, dekantujte je.