Domaine Mestre Pere & Fils "Santenay Clos de Tavannes" Premier Cru 2014
Vznešené burgundské z Premier Cru vinice Clos de Tavannes v Santenay, s intenzivní chutí a vůní černého ovoce.
Vinařství Domaine Mestre Pere & Fils, Santenay
Ročník 2014, suché červené víno, obsah alkoholu 13,5 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Santenay, Côte de Beune |
Klasifikace: | Premier Cru |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Premier Cru vinice Clos de Tavennes s rozlohou 0,7 ha se nachází v regionu Côte de Beaune v srdci apelace Santenay, v blízkosti Chassagne-Montrachet. Je orientována na jih a jiho-východ, vyznačuje se naprosto mimořádným mikro klimatem. Půda je jílovo-vápencová, stáří vinné révy v rozmezí 50-60 let.
Charakter vína:
Okouzlí vás poměrně intenzivní vůní velmi zralého černého ovoce, která postupně ustupuje vůni pepře a grilovaného masa. Silná chuť, aniž by bylo agresivní. Toto víno bude nejlepší po několika letech. Ti, kdo mají trpělivost, budou bezpochyby odměněni vznešeným vínem a širokou paletou vůní.
Skvěle se hodí k pěknému kusu hovězího steaku nebo pokrmům z kachního masa.
Ročně se vyrobí poute 1.900 lahví.
Doporučená teplota pro konzumaci 16–18 °C.
Víno je vhodné k archivaci po dobu 8 až 15 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Mestre Père & Fils, Santenay, Côte de Beaune
Rodinné vinařství bylo založeno v regionu Côte de Beaune již v roce 1887. Již pátá generace vinařů pracuje na 17 hektarech vinic, které se leží v srdci apelace Santenay. Nachází se v údolí Maranges a lokalitách Chassagne-Montrachet, Aloxe-Corton a Ladoix. Každý člen rodiny čerpá ze svých zkušeností a odborných znalostí. Ročně vinařství Mestre Père & Fils vyrábí kolem 200 000 lahví.
Při obdělávání půdy a vinné révy se zaměřují na rozumnou kultivaci. Réva Pinot Noir má v průměru 25 až 30 let, část dosahuje stáří až 60 let. Většina vinné révy odrůdy Chardonnay je o něco mladší, od 10 do 25 let, pouze menší část má stáří kolem 50 let. Hrozny se sklízejí ručně a pečlivě se třídí na vinici. Hrozny jsou poté přepravovány ve větraných boxech, aby byla zajištěna jejich nejvyšší kvalita. Vinifikace se stále provádí tradičním způsobem, víno zraje v dubových sudech, z nichž některé z nich jsou nové - od 8 do 20 měsíců pro červené víno a 6 až 10 měsíců pro víno bílé.
Zajímavostí je příběh spojený s "Oinochoe", starověkou řeckou nádobou na nabírání a nalévání vína s jedním vertikálním uchem. Oinochoe, zdobí láhve a má svůj vlastní příběh. Tato bronzová dokonale zachovalá váza, měřící 26 cm, byla nalezena na dně starobylé studny v Santenay v roce 1891 Marianem Mestrem. Váza byla pravděpodobně vyrobena v Itálii, inspirací byly řecké vázy z 5. století před naším letopočtem. V současné době je vystavena v Národním archeologickém muzeu v Saint-Germain-en-Laye. Díky tomuto historickému objevu mohla Domaine Mestre získat své první pozemky pro založení vinic.