Neohodnoceno

Domaine Mestre Pere & Fils "Santenay Beaurepaire" Premier Cru 2018

Svěží Chardonnay z Premier Cru vinice Beaurepaire v Santenay. Komplexní chuť s příjemnou mineralitou na patře, vůně květin, kapradí a lískových ořechů.

 

Vinařství Domaine Mestre Pere & Fils, Santenay

Ročník 2018, suché bílé víno, obsah alkoholu 13 %

Položka byla vyprodána…
Do 14 dnů
Kód: 188
650 Kč 537,19 Kč bez DPH
Kategorie: Bílá vína z Burgundska
Odrůda: Chardonnay
Oblast: Santenay, Côte de Beune
Klasifikace: Premier Cru
Objem: 0,75 l
Složení: Obsahuje oxid siřičitý
Země původu: Francie
Položka byla vyprodána…

Vinice:

Premier Cru vinice s rozlohou 2,5 ha se nachází v regionu Côte de Beaune v srdci apelace Santenay. Je orientována na jih a jiho-východ, půda je jílovo-vápencová, stáří vinné révy v rozmezí 10 - 15 let.

Charakter vína:

Jedná se o historicky první Chardonnay Premier Cru z apelace Santenay od vinařství Mestre Pere & Fils. Komplexní a svěží víno, s příjemnou mineralitou na patře. Jasně žlutá barva, květinová vůně. Terroir v Santenay se odráží ve vůni tóny kapradí a lískových ořechů.

Chardonnay Premier Cru se výborně páruje s mořskými plody, rybími filety nebo jinými předkrmy.

Sklizeň a ruční třídění hroznů, přeprava hroznů ve větraných boxech. Okamžité lisování rozdrcených hroznů. Přírodní alkoholové kvašení i fermentace probíhá v dubových sudech. Ročně se vyrobí 5.500 lahví.

Doporučená teplota pro konzumaci 13–15 °C.

Víno je vhodné ke spotřebě ideálně v období 2021–2026.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

parallaxe

 

Domaine Mestre Père & Fils, Santenay, Côte de Beaune 

Rodinné vinařství bylo založeno v regionu Côte de Beaune již v roce 1887. Již pátá generace vinařů pracuje na 17 hektarech vinic, které se leží v srdci apelace Santenay. Nachází se v údolí Maranges a lokalitách Chassagne-Montrachet, Aloxe-Corton a Ladoix. Každý člen rodiny čerpá ze svých zkušeností a odborných znalostí. Ročně vinařství Mestre Père & Fils vyrábí kolem 200 000 lahví.

Při obdělávání půdy a vinné révy se zaměřují na rozumnou kultivaci. Réva Pinot Noir má v průměru 25 až 30 let, část dosahuje stáří až 60 let. Většina vinné révy odrůdy Chardonnay je o něco mladší, od 10 do 25 let, pouze menší část má stáří kolem 50 let. Hrozny se sklízejí ručně a pečlivě se třídí na vinici. Hrozny jsou poté přepravovány ve větraných boxech, aby byla zajištěna jejich nejvyšší kvalita. Vinifikace se stále provádí tradičním způsobem, víno zraje v dubových sudech, z nichž některé z nich jsou nové - od 8 do 20 měsíců pro červené víno a 6 až 10 měsíců pro víno bílé.

Zajímavostí je příběh spojený s "Oinochoe"starověkou řeckou nádobou na nabírání a nalévání vína s jedním vertikálním uchem. Oinochoe, zdobí láhve a má svůj vlastní příběh. Tato bronzová dokonale zachovalá váza, měřící 26 cm, byla nalezena na dně starobylé studny v Santenay v roce 1891 Marianem Mestrem. Váza byla pravděpodobně vyrobena v Itálii, inspirací byly řecké vázy z 5. století před naším letopočtem. V současné době je vystavena v Národním archeologickém muzeu v Saint-Germain-en-Laye. Díky tomuto historickému objevu mohla Domaine Mestre získat své první pozemky pro založení vinic.