Domaine du Chancelier Mersault "Les Murgers" 2022 Blanc
Exkluzivní burgundské Chardonnay z apelace Mersault, aroma zralého ovoce, tóny pražených oříšků, másla, medu a citrusových plodů.
Vinařství Domaine du Chancellier, Beaune
Ročník 2022, suché bílé víno, obsah alkoholu 12 %
Kategorie: | Bílá vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Chardonnay |
Oblast: | Côte de Beaune |
Apelace: | Mersault, Les Murgers |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Název vinice "Les Murgers" připomíná množství kamenů, které byly vytěžené z vinic v průběhu staletí, aby vytvořily starobylé zdi vymezující jednotlivá podnebí. Kamenité a jílovito-vápencové půdy, charakterizují terroir apelace Meursault. Nejlepší terroir se nacházejí ve výškách 260 metrů s expozicemi podél oblouku mezi východem a jihem. Skládají se z jurských slín a slínovitých vápenců, najdeme zde také hořečnatého vápence, starověký kalovienský vápenec a argovienskou opuku.
Charakter vína:
Mimořádné burgundské Chardonnay z apelace Mersult s typickou intenzitou a dlouhou dochutí. Má zeleno-zlatou barvu, která se během stárnutí mění ba barvu bronzovou. Víno je čiré a brilantní, se stříbřitými odlesky.
Ve vůni najdeme výrazné aroma zralých hroznů a zralého ovoce. Mladé víno voní po pražených mandlích a lískových oříšcích. Později nacházíme tóny květů a minerální tóny, například tóny pazourku. Nechybí ani máslo, med a citrusové plody.
Na patře je bohaté a mastné s veselou a přitažlivou chutí lískových oříšků. Mastnost a svěžest jsou v hedvábné rovnováze. Dlouhé a strukturované, potřebuje čas na zrání. Vhodné pro archivaci.
Jeho aromatická síla a výjimečná rovnováha mezi tukem a kyselostí z něj dělají aristokrata mezi bílými burgundskými.
Hrozny se sklízejí ručně a přepravují se v malých bednách, aby se zabránilo otlakům a infekcím. Výběr hroznů je velmi důkladný, protože Domaine du Chancelier chce vinifikovat jen ty nejlepší hrozny. Ta se provádí šetrnou extrakcí s mírnými teplotami, s následným dlouhým zráním na kalech v sudech z francouzského dubu.
Doporučujeme párovat s rybami nebo masem s jemnou texturou, s telecím nebo drůbežím masem v bílé omáčce. Hodí se ke grilovaným humrům, langustám nebo královským krevetám v omáčce. Dokonce i plísňové sýry a foie gras to okamžitě zabírají.
Doporučená teplota pro podávání je 12 až 14°C.
Má výborný potenciál pro archivaci, po dobu 15 až 20 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine du Chancelier, Beaune
Burgundské vinařství Domaine du Chancelier se nachází v historickém centru Beaune, v regione Côte d'Or. Ve sklepech a sudech z 18. století je zachováno vinařské dědictví burgundského kancléře Nicolase Rolina, který se svou ženou Guigone de Salins založil slavný Hospices de Beaune. Majitelé vinařství budovu kompletně zrekonstruovali, včetně místnosti pro sudy, přitom zachovali všechny původní trámy, kameny a hrubou stavbu.
Majitelé vinařství Elsa a Cédric Ehrhartovi se snaží do hloubky porozumět specifikům každého své vinice všech odrůd vinné révy, tak aby odhalili specifické rysy každého z jejich vín. Důslednou a trpělivou prací ovlivňují vývoj vinné révy v průběhu ročních období, respektují její rytmus a dbají na zachování živé půdy, na zrod dokonalých hroznů, čistého vyjádření jejich terroir. Vinařství se přirozeně věnuje ekologickému vinohradnictví.
Elsa a Cedric, oba nadšení pro terroirs a rozmanitost podnebí v Burgundsku, chtějí ve svých vínech zdůraznit specifické vlastnosti vinice. Nabídku tvoří asi deset vín jako Meursault, Santenay, Montrachet a Pommard.
Ve sklepích Domaine du Chancelier najdeme kompletně zrekonstruované kádě z 18. století. Jsou zárukou zachování odkazu předků s důsledností a vysokými standardy. Vinaři přizpůsobují svojí práci každému z ročníků, s cílem odhalit plný výraz každého z jejich burgundských vín.
Jejich pěstitelské postupy, vinifikace a zrání přizpůsobují specifikům místních terroir, hroznů a ročníků. Výledkem jsou mimořádná, výrazná, jemná a elegantní vína.
Hrozny sklízí ručně v optimální zralosti a přepravují je šetrně v malých bednách, tak aby se zachovala celistvost bobulí. Důsledné třídění se provádí na vinici a poté v kádi, kde se uchovávají jen ty nejkrásnější hrozny. Upřednostňují vinifikaci šetrnou extrakcí s mírnými teplotami, poté dlouhé zrání na kalech v sudech z francouzského dubu o velikosti 400 a 500 litrů. V každé fázi, od sklizně až po plnění do lahví, jsou všechny kroky činěny na základě pečlivých degustací.
„S vášní pro terroir a mimořádnou rozmanitost podnebí Burgundska se snažíme porozumět specifikům každé vinice, abychom odhalili jemné odlišnosti každého z našich vín. »
Elsa a Cédric Ehrhart