Crémant z údolí řeky Loiry
Název a značka Crémant de Loire byl uznán jako AOC dne 17. října 1975. Region, ve kterém se crémant v údolí řeky Loiry produkuje se rozkládá od vesnice Drain (západně od Angers) po Cheverny (západně od Tours). V této vinařské oblasti najdeme tyto apelace klasifikované jako AOC: Anjou, Saumur, Touraine a Chevery.
Při výrobě Crémant de Loire se využívá celá řada odrůd. Hlavními jsou Chenin a Cabernet Franc, dále to je Chardonnay, Pinot Noir, Grolleau Noir, Grolleau Gris. V ojedinělých případech se využívá i velmi originální odrůda Orbois, která se pěstuje jen na několika málo vinicích, případně Cabernet Sauvignon a Pineau d’Aunis. Crémant se vyrábí stejně jako šampaňské, v souladu se zvláštními pravidly výroby šumivých vín, tzv. tradičním způsobem výroby.
Nejdříve probíhá první fermentace v sudech, druhý fermentační proces následně probíhá v láhvi. Díky procesu zrání v láhvi se vytváří typické jemné bublinky. Období zrání v láhvi ve sklepě na dřevěných roštech trvá po dobu nejméně devíti měsíců. Lahve se obrátí dnem vzhůru, aby se usazeniny vytvořené výhradně z přírodních kvasinek hromadily v hrdle lahve. Usazeniny se pak oddělují vypouštěním. Operace „vypouštění“ umožňuje odstranění usazenin kvasinek, které se nahromadily v hrdle láhve. Usazeniny jsou odstraněny procesem chlazení. Poté se nasadí korková zátka i její kryt. Crémanty mohou být prodávány až po 12 měsících od lahvování, do té doby jsou skladovány ve sklepích.
Typický Crémant de Loire má jemnou vůni a příjemnou svěžest, je dobrým společníkem pro všechny příležitosti. Bílý crémant se vyznačuje čirou slámově žlutou barvou se zlatými odlesky. Růžový crémant má třešňovo - lososovou barvu.
V chuti Crémant de Loire najdete obvykle tóny bílého ovoce, citronu, bílých květů, ořechů, mandlí nebo dokonce nádech vanilky a lékořice. Růžové voní po červeném ovoci.
Ideální je podávat crémant při 6 °C až 8 °C. Doporučujeme crémant vychutnat do tří let od nákupu.
Jemný ovocný crémant z hroznů odrůd Chenin, Chardonnay a Cabernet Franc. Vinařství Joseph Verdier Suché šumivé víno, obsah alkoholu 12%
Svěží a ovocný crémant z hroznů odrůd Grolleau Gris a Cabernet Franc. Vinařství Joseph Verdier Suché šumivé víno, obsah alkoholu 12%