Château de Chamilly Mercurey "Clos Le Perriere" 2022 Rouge
Hedvábný a kulatý Pinot Noir s vůní červeného a černého ovoce.
Vinařství Château de Chamilly, Chamilly
Ročník 2022, suché červené víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Mercurey, Côte Chalonnaise |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Vinice "Clos la Perrière" je označována jako "Monopole" - vinice s jedním vlastníkem, leží v srdci obce Mercurey, v regionu Côte Chalonnaise. Mercurey je jednou z předních apelací Burgundska. Status AOC byl zaveden v roce 1923.
Vinice jsou chráněné před větry, jsou rozprostřené na stráních, nebo podél příznačně nazvaného „Zlatého údolí“, a táhnou se až k sousední vesnici Saint-Martin-sous-Montaigu. Réva stáří 40 - 70 let roste ve výšce 240 nad mořem, na opukách a jílovito vápenatých půdách oxfordského vápence. Na západě jsou krystalické jurské horniny překryty štěrkem.
Charakter vína:
Mercurey Clos la Perrière je v souladu s principy rodiny Desfontaine, která vlastní přes 100 let vinařství a vinice Château de Chamilly, vinifikováno a lahvováno samostatně, aby se zachovala rozmanitost a jedinečnost hroznů z každé jejich vinice.
Jemné burgundské červené, kulaté a velmi hladké na patře, s bohatými hedvábnými tříslovinami. S příjemnou vůní zralého červeného a černého ovoce, zejména černého rybízu a malin, a tóny pepře a dalšího koření. Závěr je bohatý a vytrvalý.
Hrozny se sklízí ručně, třídění probíhá přímo na vinici, následuje přeprava v maloobjemových kontejnerech. Vinifikace probíhá po dobu 14 až 18 dnů v termoregulovaných betonových kádích se studenou předfermentační macerací po dobu 3 až 5 dnů. Před lahvováním zrálo víno 12 měsíců v dubových sudech a dalších 6 měsíců v nerezové oceli. Neproběhlo žádné čeření ani filtrace.
Víno doporučujeme párovat s pokrny z masa v omáčce, například hovězím bourguignon doplněné celerovo-bramborovým pyré. Překvapí vás také s rybami, jako je parmice, halibut a dalšími jemnými rybami.
Doporučená teplota pro konzumaci je 14-16 °C.
Můžete archivovat po dobu 4 až 15 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Château de Chamilly, Chamilly, Côte Chalonnaise
Rodina Desfontaineů vlastní zámek Château de Chamilly, který byl postaven v 16. století, od roku 1840. Véronique Desfontaine a její synové Xavier a Arnaud s nadšením a láskou pěstují hrozny na 26 hektarech v apelacích Mercurey, Montagny v regionu Côte Chalonnaise.
Každá z jejich vinic má svůj vlastní charakter, své mikroklimatické podmínky. Odděleně probíhá zpracování, zrání i lahvování vína. Proto jejich jména najdete na lahvích. Jediným cílem současné generace rodiny Desfontaineů je dokonalost a řídí se heslem “EX NIHILO NIHIL“, to znamená „Nic nepochází z ničeho.“