Francis Lechauve Chardonnay "Saint-Romain" 2018
Příjemně minerální Chardonnay od Francise, s vůní citrusových plodů a bílých květů.
Vinařství Francis Lechauve, Meloisey
Ročník 2018, suché bílé víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Bílá vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Chardonnay |
Oblast: | Saint Romain, Côte de Beune |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Vinice a obec Saint-Romain v regionu Côte de Beaune stojí na úpatí vysokého kopce, v nadmořské od 280 do 400 metrů nad mořem. Je odtud nádherný výhled po okolní nádherné krajině. Vinice jsou orientovány na jih a jihovýchod, půda je vápencově jílová a nabízí ideální podmínky pro místní Chardonnay.
Před 100 000 lety se zde potulovali medvědi a lvi, od neolitu to bylo centrum lidské činnosti. Bylo to jedno z prvních míst v Burgundsku, kde Keltové a Galové pěstovali vinnou révu.
Charakter vína:
Barva tohoto Chardonnay je bledě zlatá se zelenými odlesky. Ve vůni najdeme nádech citrusových plodů a bílých květů s minerálními tóny. V ústech má dobrou minerálnost.
Díky své minerálnosti se výborně hodí k pokrmům z ryb. Také si jej můžete vychutnat s pošírovanými vejci a restovanou nebo marinovanou zeleninou. Hodí se k sýrům s jemným středem, jako je Camembert.
Všechny hrozny je sklízeny ručně, následně se třídí přímo na vinici. Ve vinařství se třídí hrozny ještě jednou a poté jsou okamžitě vylisovány. Fermentace probíhá v sudech a trvá od 1 do 3 měsíců. Zrání v dubových sudech probíhá po dobu 13 měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 12 až 14 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Francis Lechauve, Meloisey, Hautes Côtes de Beaune
Francis Lechauve je opravdu skromný muž, a tak za sebe nechává mluvit svá vína. Vyrůstal v malém vinařském městečku Meloisey, pár kilometrů severně od St. Romain, ve vinařské oblasti Hautes Côtes de Beaune.
Mladý Francis Lechauve začal pracovat na vinicích již ve věku 12 let, pomáhal totiž svému sousedovi. Již během studia na vinařském lyceu pracoval a získával zkušenosti u známých vinařů Bernarda Fèvra v St. Romain a poté u Henriho Mussiho v Pommardu. Od roku 1989 pracoval v Douhairet Porcheret v Monthelie, než po 17 letech založil vlastní vinařství.
Francis Lechauve se netají svým přístupem k pěstování a výrobě vína. Je „starou školou“, všechny jeho vinice se sklízejí ručně (to není běžná praxe pro vinnou révu s označením „Hautes Cotes“), jeho hrozny jsou tříděny nejdříve na poli a poté znovu ve vinařství.
Vína od Francise Lechauve mají stárnout, v duchu jeho motta „L’Éveil des Sens“ následně „probudit vaše smysly“, takže pokud vás svádí pokušení je otevřít dříve, dekantujte je.