Francis Lechauve Pinot Noir "Bourgogne Hautes Côtes de Beaune" 2018 Rouge
Svěží a strukturovaný Pinot Noir od Francise, minerální a ovocně-kořenitá chuť, vůně černého rybízu, růží, ovoce, lékořice, pepře a máty.
Vinařství Francis Lechauve, Meloisey
Ročník 2018, suché červené víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Hautes-Côtes de Beaune |
Objem: | 0,75 |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice: Vinice se nachází v obci Meloisey, v apelaci Hautes Côtes de Beaune. Oblast má podobnou jílovitě vápencovou půdu jako vinice u obce Pommard, rodí se zde silná a bohatá vína odrůdy Pinot Noir. Průměrný věk vinné révy je 50 let. Během pěstování není použit žádný herbicid.
Barva tohoto Rulandského modrého je granátová s náznaky jasně červené. Vůně nabízí aroma černého rybízu, opojné tóny růží, třešní, jahod a lékořice, nádech borůvek, fialky, pepře a máty. V ústech je svěží a poměrně strukturované, vyznačuje se minerálností, která vede k ostrým taninům a ovocnosti. Na závěr nás potěší vůní třešní a lékořice.
Díky své kořenité ovocnosti a se skvěle hodí k výrazným pokrmům. Podávejte ho jako aperitiv s toastem přelitým vepřovým nebo kachním rilletem nebo teplou paštikou. Rovněž se dobře kombinuje s kohoutem na víně, grilovaným masem, jehněčím kotletám. Překvapí vás společně s telecím filetem, či kachnou. Pokud jde o sýry, je výborné s krémovými měkkými sýry jako Camembert, nebo čerstvý Soumaintrain, Morbier a Reblochon.
Všechny hrozny je sklízeny ručně, následně se třídí přímo na vinici. Ve vinařství se třídí hrozny ještě jednou a poté jsou okamžitě vylisovány. Fermentace v nerezových kádích je relativně dlouhá, trvá 15 až 25 dnů. Zrání v dubových sudech probíhá po dobu 12 měsíců.
Doporučená teplota pro konzumaci je 14-16 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Francis Lechauve, Meloisey, Hautes Côtes de Beaune
Francis Lechauve je opravdu skromný muž, a tak za sebe nechává mluvit svá vína. Vyrůstal v malém vinařském městečku Meloisey, pár kilometrů severně od St. Romain, ve vinařské oblasti Hautes Côtes de Beaune.
Mladý Francis Lechauve začal pracovat na vinicích již ve věku 12 let, pomáhal totiž svému sousedovi. Již během studia na vinařském lyceu pracoval a získával zkušenosti u známých vinařů Bernarda Fèvra v St. Romain a poté u Henriho Mussiho v Pommardu. Od roku 1989 pracoval v Douhairet Porcheret v Monthelie, než po 17 letech založil vlastní vinařství.
Francis Lechauve se netají svým přístupem k pěstování a výrobě vína. Je „starou školou“, všechny jeho vinice se sklízejí ručně (to není běžná praxe pro vinnou révu s označením „Hautes Cotes“), jeho hrozny jsou tříděny nejdříve na poli a poté znovu ve vinařství.
Vína od Francise Lechauve mají stárnout, v duchu jeho motta „L’Éveil des Sens“ následně „probudit vaše smysly“, takže pokud vás svádí pokušení je otevřít dříve, dekantujte je.