Champagne Lebeau - Batiste
Champagne Lebeau-Batiste, Chavot-Courcourt
Historie vinařství sahá do šedesátých let minulého století, kdy došlo je spojení dvou vinařství - Champagne Robert Lebeau a Champagne Pierre Batiste. Obě vinařství sídlila v obci Chavot-Courcourt.
Robert Lebeau sídlil v největší hospodářské usedlosti, věnoval s chovu, zemědělství a samozřejmě vinařství. V 60. letech, kdy byla poptávka po šampaňském stále vyšší, se soustředil na pěstování révy vinné.
Pierre Batiste, potomek bednářské rodiny z Moussy, začal svou kariéru pěstováním vinné révy, v rámci dědického řízení získal vinici, založil školku. V roce 1962 koupil starý lis na víno, aby mohl vyrábět vlastní víno.
Ke spojení vinařství došlo díky manželství Anne-Marie Batiste (z Champagne Pierre Batiste) a Érica Lebeau (z Champagne Robert Lebeau). Oba manželé společně roozvíjeli vinařství Champagne Lebeau - Batiste jako pár až do roku 2009, kdy se k nim přidal jejich syn.
Příchod Florenta přináší vinařství nový zásadní impuls - vytvoření vlastního výrobního závodu v roce 2012. V roce 2020 se k nim připojila také jeho manželka Emilie-Sophie, rovněž vinařova dcera.
Vinice se nachází hlavně v jižních stráních Epernay. Pěstují tři odrůdy pro výrobu šampaňského: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir na ploše cca 10 hektarů.
Většinu práce na vinici provádí ručně - prořezávání, loupání, mřížkování jsou důležité kroky pro kvalitu vývoje hroznů. Závazek respektovat přírodu a biodiverzitu jim umožnil získat certifikaci HVE (High Environmental Value).
Vinná réva není stříkána insekticidy, dávají přednost využití alternativních způsobů ochrany révy proti útoky housenek. Snížení herbicidů ve prospěch alternativních metod, jako je krycí plodina nebo orba (odplevelení pod vinnou révou), považují za své poslání.
V roce 2018, v souladu s ekologickými závazky a cílem zlepšovat kvalitu vín, převedli vinici s hrozny Chardonnay na ekologické vinařství. Od září 2021 jsme získali certifikaci „Ekologické zemědělství“.
Při sklizni jsou hrozny sbírány ručně a dovezeny s maximální opatrností, aby nedošlo k poškození bobulí k lisování. Lisování se provádí na kvalitním pneumatickém lisu při nízkém tlaku (mezi 0,2 a 1,2 bar). První alkoholová fermentace a jablečno-mléčná fermentace se provádí v nerezových kádích s řízenou teplotou, teplota (asi 13°C) je konstantní.
Některé mošty kvasí v sudech. Po přeměně moštu na čiré víno leží asi 6 měsíců na kalech. Vinifikace probíhá v souladu s ekologickými specifikacemi, veškeré vstupy redukujeme na maximum, aby se naše terroirs mohly plně projevit. Na jaře přichází čas stáčení. Druhá fermentace, „prize de mousse“, probíhá v láhvi. Šampaňské nechávají stárnout 3 až 6 let na kalech v závislosti na konkrétním cuvée.
Svěží a ovocné šampaňské, cuvée Pinot Meunier, Chardonnay a Pinot Noir, s vůní červeného ovoce a citrusy. Vinařství Champagne Lebeau -...
Elegantní a svěží růžové šampaňské, cuvée Pinot Meunier, Chardonnay a Pinot Noir, s vůní třešní, jahod a bergamotu. Vinařství Champagne Lebeau -...
Svěží a jemné šampaňské, pouze z hroznů Chardonnay, s tóny bílých květů a citrusových plodů. Vinařství Champagne Lebeau - Batiste, Chavot-Courcourt ...
Mimořádné šampaňské, cuvée odrůd Pinot Meunier, Chardonnay a Pinot Noir, s bohatou ovocnou chutí. Vinařství Champagne Lebeau - Batiste, Chavot-Courcourt Šumivé víno, obsah...
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem