Cabernet Franc
Cabernet Franc je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd vinné révy. Byl po dlouhá staletí ve stínu své slavnější příbuzné odrůdy - Cabernetu Sauvignon, který vznikl křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
Cabernet Franc je původem francouzská červená réva typická pro oblast Bordeaux i údolí Loiry, která se v současnosti pěstuje ve všech hlavních vinařských oblastech světa. Historie pěstování Cabernet Franc začíná před mnoha stovkami let v Baskicku, kde se jihozápadní Francie setkává se Španělskem. Původ názvu odrůdy je nejasný, ale může pocházet z latinského označení pro „černou révu z Francie“.
Cabernet Franc se obvykle používá především pro míchání s jinými odrůdami, protože přináší aromatickou komplexnost směsí se silnějšími hrozny. Spolu s hrozny Cabernet Sauvignon a Merlot tvoří hlavní odrůdy pro typická vína z Bordeaux. Oblast Anjou v údolí Loiry je zase známá růžovými víny, které jsou směsí Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon.
Jako jedno odrůdové červené víno se využívá v údolí Loiry, je charakterizováno zajímavou kombinaci ovocných, rostlinných a zemitých chutí. Cabernet Franc je klasické středně plná červené víno s umírněnými taniny. Chuť vína Cabernet Franc je charakterizována rovnováhou mezi červeným ovocem, bylinkami a peprnou zemitostí. Cabernet Franc má střední až vysokou kyselost, díky čemuž je osvěžující a snadno pitelný.
Vína vyrobená 100% z hroznů Cabernet Franc jsou jemná a aromatická, s vůní červeného ovoce (třešeň, jahoda, malina), s pikantními chuťovými tóny.
Cabernet Franc s příjemnou kyselostí a zaoblenými tříslovinami. Chuť zralého ovoce, bohatá vůně tmavého ovoce a ovocného džemu. Vinařství Domaine Lorieux, St. Nicolas de...